- Minder overlast omgeving
- Aanleg 1 km hoogspanning in 1 week i.p.v. in 6 weken
- Innovatieve techniek ontwikkeld door Bam Infra
TenneT anticipeert voortdurend op technologische ontwikkelingen om de impact van hoogspanning op de omgeving te verminderen. Ook bij de bouw van de nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380kV innoveert TenneT samen met aannemers. Bij de aanleg van de Randstad 380 kV Noordring introduceert het Europese bouwconcern BAM voor het eerst in Nederland haar nieuwe innovatie: de zogenaamde 'grondverdringende techniek' om een 150 kV kabel ondergronds aan te leggen. Op vrijdag 29 september beleefde deze nieuwe, unieke techniek haar primeur in de buurt van Hazerswoude Dorp.
Sleufloze techniek
In Nederland is het gebruikelijk om alle nieuwe 110- en 150 kV hoogspanningsverbindingen onder de grond aan te leggen. Om dat te kunnen doen wordt er geboord of er worden sleuven gegraven. Deze sleuven zijn soms wel tussen de 2 tot 6 meter breed en gaan tot 2 meter diep. Deze techniek is niet alleen kostbaar, maar heeft ook een behoorlijke impact op de omgeving. BAM Infra heeft daarop iets nieuws bedacht: de grondverdringende techniek. Deze techniek, ook wel bekend als de ‘sleufloze techniek' brengt in één moeite een compleet hoogspanningscircuit (3 kabels met daar bovenop afdekplaten met daaronder glasvezelmantelbuizen) onder de grond op een diepte van ongeveer 2,5 meter.
Bas Schultze, directeur BAM Infra Connect: “We hebben de afgelopen vier jaar hard gewerkt om met deze techniek de impact op de omgeving te verminderen. Voor het project Randstad 380 kV is de 150 kV verbinding tussen Leiderdorp en Hazerswoude voor een groot gedeelte op deze manier aangelegd. Een traject van 7 kilometer lang. Een primeur voor Nederland.”